PvdA onder vuur om jacht

Teleurgestelde oppositiepartijen namen maandag de PvdA onder vuur bij het Kamerdebat over de jacht. Zij betreuren het dat de PvdA coalitiepartner VVD tegemoetkomt en zich niet houdt aan de eerder gedane belofte om de plezierjacht op dieren te verbieden.

VVD en PvdA willen het plan van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aanpassen waarmee Dijksma de jacht lastiger maakt. Jagers moesten van haar vooraf in een plan aangeven hoeveel wilde eenden, fazanten, hazen, konijnen of houtduiven ze willen schieten als er te veel van zijn. Van PvdA en VVD, goed voor een Kamermeerderheid, mogen de jagers achteraf rapporteren. Wel moeten ze de plannen vooraf overleggen met natuurclubs en de organisaties die dieren beschermen. De bewindsvrouw kan zich vinden in de aanpassing en wil het een kans geven. Ook al omdat er nu voor alle vormen van jacht een plan moet komen. "Dat is echt nieuw."

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vindt het 'te gek voor woorden' dat 'het cruciale onderdeel' uit de wet verdwijnt waarmee Dijksma de jacht kon sturen. "Een staaltje schijtluizenpolitiek", meent Eric Smaling (SP). "In het pak genaaid door de VVD", aldus Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Dijksma keurde de harde woorden die werden gebruikt bij het debat af.

Dijksma's plan wordt gewijzigd, omdat de VVD er grote moeite mee had. Te veel regels en bureaucratie, niet ons ding, aldus Rudmer Heerema (VVD) die dreigde tegen de hele natuurbeschermingswet te stemmen. PvdA'er Henk Leenders vindt dat er nu een beter plan ligt om het onnodig afschieten van dieren te laten stoppen. "Jacht moet in dienst staan van de natuur. Enkel voor het plezier jagen is met ons voorstel ten grave gedragen." Door jagers afspraken te laten maken met natuur- en dierenbeschermingsclubs, wordt de jacht beter te controleren en kunnen bovendien veel regels geschrapt, aldus Leenders.

De Partij voor de Dieren wil het zonder noodzaak doden van dieren verbieden, omdat dat niet meer van deze tijd is. Maandag werd duidelijk dat de PvdA dit voorstel niet steunt waardoor er in de Kamer geen meerderheid voor is.