India schiet dertig stropers dood

Het afgelopen jaar zijn er in India dertig neushoornstropers doodgeschoten. De meeste geschoten stropers vielen in het noordoosten van het land, in het nationale park Kaziranga.

Dit blijkt uit cijfers die naar buiten zijn gebracht door het ministerie van Milieu. Volgens de minister Prakash Javadekar laten de cijfers zien dat de overheid actief bezig is het aantal stropers terug te dringen.

Hoewel dit natuurlijk goed nieuws is voor de neushoorns in het land, heeft het verhaal ook een keerzijde. In de rest van het land wordt er namelijk steeds actiever gejaagd op ander groot wild. Afgelopen jaar zijn er onder andere de restanten van 23 tijgers en 116 luipaarden gevonden. Verwacht wordt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt, daar deze dieren ook als geheel worden meegenomen. Van neushoorns wordt meestal enkel de hoorn meegenomen.

De Wildlife Protection Society of India zegt dat het aantal gestroopte en gesmokkelde dieren onveranderd blijft. Vooral het noordoosten van het land begint volgens hen steeds meer op een belangrijke smokkelregio te lijken.

India schiet dertig stropers dood (Foto: International Rhino Foundation)
India schiet dertig stropers dood (Foto: International Rhino Foundation)