Jan Smeets knipoogt naar critici

Elk jaar is er wel kritiek op de line-up van Pinkpop. Het festival programmeert dan weer te behoudend, dan weer te experimenteel en dan weer te weinig of juist te veel popacts. Maar in de aanloop naar de 46e editie van het driedaagse festival in Landgraaf steeg wel heel veel zuur commentaar op uit de monden van de muziekkenners.

Met bijvoorbeeld een prominente plek op het programma voor dance-superster Avicii zou festivalbaas Jan Smeets definitief zijn ziel aan de duivel hebben verkocht. De critici hadden geen goed woord over voor het strikken van de succesvolle dj en producer voor het popfestival. Want wat is er eigenlijk live aan zijn show vol hitgevoelige house? En mag een in de studio geprogrammeerde dj-set wel popmuziek worden genoemd?

Smeets gaf bij de opening van het festival vrijdagmiddag vanaf het hoofdpodium een publieke sneer naar alle critici. Nadat hij het publiek had welkom geheten in Landgraaf gaf hij de microfoon over aan de presentatoren, en zei hij met een dikke knipoog: "Het gaat een fantastisch weekend worden! Maar volgens kenners heb ik geen verstand van popmuziek. Daarom laat ik het nu over aan de echte kenners Giel Beelen en Eric Corton."

Beelen vroeg het aanwezige publiek om een daverend applaus voor de grote baas. En dat kreeg hij massaal vanaf het volgestroomde veld.

Jan Smeets (Foto: Serena Cloodt)
Jan Smeets (Foto: Serena Cloodt)