Duizenden vieren gay pride in Tel Aviv

Duizenden mensen hebben vrijdag in Tel Aviv deelgenomen aan de jaarlijkse gay pride parade, het grootste evenement in zijn soort in de regio. Volgens de politie waren meer dan honderdduizend mensen op de been. In Israëlische media werd zelfs gesproken van 180.000 deelnemers, van wie veel bezoekers uit het buitenland.

Grote delen van de Israëlische stad waren vanwege de parade afgesloten voor verkeer. In de straten zag het zwart van mensen die dansten en zwaaiden met regenboogvlaggen. Ook de Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst, winnaar van het Eurovisie Songfestival vorig jaar, was aanwezig.

Israël is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de aantrekkelijkste reisbestemmingen voor homo's. Deze tolerantie staat in sterk contrast met de rest van het Midden-Oosten, waar homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd en homo's worden vervolgd en zelfs vermoord. In landen als Iran, Saudi- Arabië en Jemen staat de doodstraf op homoseksuele relaties.

In Israël daarentegen kunnen homo's openlijk in dienst of de politiek in. Desondanks heeft het land volgens leiders van de homogemeenschap nog een lange weg te gaan. Het homohuwelijk is verboden en in strijd met de joodse wet. Homohuwelijken die in het buitenland zijn voltrokken worden wel erkend.