Nipkowschijf voor Onze man in Teheran

Het VPRO-programma Onze man in Teheran is door tv-critici bestempeld als het beste Nederlandse tv-programma van het afgelopen seizoen. Daarmee strijkt de serie van Iran-correspondent Thomas Erdbrink de Zilveren Nipkowschijf op. Dat werd woensdagmiddag bekendgemaakt in Hilversum.

De vierdelige serie Onze man in Teheran was in januari en februari dit jaar te zien op NPO 2. Thomas Erdbrink is getrouwd met een Iraanse en woont al enige jaren in de hoofdstad van het streng-conservatieve land. Hij mocht de serie maken na lang lobbyen bij het regime.

Erdbrink heeft aangegeven in veel gevallen zelf verbaasd te zijn geweest dat zijn materiaal het stempel van goedkeuring kreeg. Volgens hem komt dat omdat de regering er erg op is gebrand om een 'normaal' gezicht van Iran naar buiten toe te kunnen tonen. De serie is nog te zien op de site van de VPRO.

De Zilveren Reissmicrofoon kwam ook toe aan een VPRO-programma. Pieter van der Wielen werd onderscheiden met de radioprijs voor zijn NPO Radio 1-show Nooit meer slapen.

Ook de Nederlandse dramaserie Hollands Hoop (VARA, VPRO, NTR) en het Sinterklaasjournaal (NTR) maakten dit jaar kans op de Nipkowschijf. Het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach kreeg vorige maand al een eervolle vermelding toebedeeld van de vakjury.

Voor de Reissmicrofoon waren ook de hoorspelserie De Oorlogskoningin (VPRO) en het praatprogramma Twee Dingen (Omroep MAX) genomineerd. De 3FM-show De bende van Van der Lende kreeg de eervolle vermelding.