Teleurstelling groot bij NOC*NSF-voorzitter Bolhuis

Voorzitter André Bolhuis van sportkoepel NOC*NSF beaamde woensdag dat het een droevige dag was voor de Nederlandse sportwereld. Door de annulering van de organisatie van de Europese Spelen in 2019 in Nederland, nadat de overheden er financieel geen heil inzagen, mist Nederland volgens de ietwat aangeslagen preses een unieke kans ons land de komende vier jaar in Europa en de rest van de wereld te presenteren.

"Over onze ambities om ooit nog Olympische Spelen in Nederland te houden, hoeven we voorlopig niet meer te spreken", gaf de voormalige hockeyinternational toe. "Wij beschikken kennelijk niet over de kaders om zo'n evenement te kunnen en willen organiseren."

Bolhuis sprak van een heel grote teleurstelling, ook voor hem persoonlijk. Individuele consequenties zijn volgens hem aan de Nederlandse miskleun niet verbonden. "In een eerder stadium heeft ons bestuur al besloten dat het uitgesloten zou zijn dat ik zou vertrekken bij een mogelijke afwijzing. We hadden een opdracht van 92 procent van onze leden. Tot en met dinsdag hebben we ook steeds van alle kanten signalen gekregen dat we moesten doorgaan met onze plannen. En ineens krijg te je horen dat de Nederlandse overheid het laatste stukje niet meedoet. De motieven vind ik onbegrijpelijk."

Bolhuis vertrekt donderdag volgens plan naar Baku om de opening van de eerste editie van de Europese Spelen mee te maken. "Het is dan natuurlijk niet leuk om allerlei mensen tegen te komen, die zoveel vertrouwen in onze organisatie hebben gehad. Maar we gaan moedig voorwaarts, er zit niets anders op."