Nieuw misbruiktribunaal in Vaticaan

Paus Franciscus heeft een tribunaal in het leven geroepen om zaken te behandelen van bisschoppen die ervan worden beschuldigd niet te hebben opgetreden tegen kindermisbruik.

Het is de grootste stap die het Vaticaan tot dusver heeft genomen om bisschoppen die op de hoogte waren van misbruik verantwoordelijk te houden. Nog nooit is een bisschop om deze reden uit zijn functie gezet, hoewel Franciscus in april wel het ontslag aanvaardde van een Amerikaanse bisschop die was veroordeeld, omdat hij geen aangifte had gedaan van kindermisbruik door een andere geestelijke.

Met de oprichting van het nieuwe tribunaal krijgt het Vaticaan een mechanisme om klachten over bisschoppen centraal te ontvangen en in behandeling te nemen. Het tribunaal gaat deel uitmaken van de Congregatie van de Geloofsleer, de afdeling die voorheen alle klachten over kindermisbruik behandelde.

De wetten van de katholieke kerk kenden al straffen voor bisschoppen die hun taken niet vervullen, maar voor zover bekend heeft het Vaticaan nog nooit een bisschop bestraft die een kindermisbruiker de hand boven het hoofd hield.