VN: seksueel misbruik blauwhelmen amper gemeld

Vredesmilitairen van de Verenigde Naties hebben in Haïti van meer dan 225 vrouwen seks aanvaard als betaling voor diensten of goederen, maar er wordt zelden melding van gemaakt. Dat staat in een VN-rapport over seksuele uitbuiting en misbruik door blauwhelmen dat deze maand uitkomt, maar nu al in handen is van persbureau AP.

De VN keken naar alle landen in de wereld waar de ongeveer 125.000 blauwhelmen actief zijn. Naast Haïti kwamen de meeste meldingen van misbruik de afgelopen jaren uit Congo, Liberia en Zuid-Sudan.

In een derde van de gevallen is het slachtoffer jonger dan 18, schrijven de onderzoekers. De hulp die hun wordt geboden zou 'ver onder de maat' zijn. Gemiddeld duurt een onderzoek door de OIOS, de interne waakhond van de VN, meer dan een jaar.

Een ander probleem is dat de lokale bevolking zich niet eens bewust is van de regels die de VN hanteren op dit gebied. De onderzoekers spraken in Haïti met 231 vrouwen die zeiden seks te hebben gehad met vredesmilitairen als vorm van betaling. Slechts zeven van hen wisten van de VN-regels omtrent seksuele uitbuiting en mishandeling. Niemand wist dat ze een telefoonnummer hadden kunnen bellen om misbruik en uitbuiting te melden.

"Vrouwen op het platteland noemden honger, gebrek aan onderdak, babyverzorgingsproducten en medicijnen vaak als de reden", aldus het rapport.