Politiek wil zwarte lijst voor haatimams

Haatimams die in Nederland een lezing willen houden, moeten geen toegang meer krijgen tot ons land. Er moet een zwarte lijst van haatimams komen, vindt de VVD. Die opvatting vindt steun bij een meerderheid in de Tweede Kamer, meldt RTL Nieuws.

Haatimams zijn islamitische predikers die oproepen tot geweld of die haat zaaien. De afgelopen tijd is er in veel gemeenten ophef geweest over de komst van deze omstreden imams. Onder meer in Amsterdam, Almere, Rijswijk en Eindhoven stonden toespraken in moskeeën op het programma.

De VVD wil deze haatimams nu helemaal de toegang tot Nederland ontzeggen. 'Er gaat geen week voorbij of er zit een burgemeester met de handen in het haar. Daar moet een einde aan komen. We moeten veel proactiever zijn ten aanzien van predikers die we hier in Nederland eigenlijk niet willen hebben', zegt VVD-kamerlid Ockje Tellegen.

De partij wil dat er een zwarte lijst van haatpredikers komt. Als iemand daarop staat, komt hij Nederland niet in. Dit moet ook van toepassing worden op imams die zich al binnen het Schengengebied of de EU-grenzen bevinden. Als de Nederlandse lijst klaar is, moet het kabinet zorgen dat er ook in Europees verband zo'n lijst komt, vindt de VVD.