Keniaanse 'YouTube-atleet' zet megaworp neer

De Keniaanse speerwerper Julius Yego heeft tijdens de Diamond League in het Engelse Birmingham voor een ongekende prestatie gezorgd. De 26-jarige Afrikaan wierp de speer naar een afstand van 91,39 meter, de verste afstand in bijna tien jaar en een enorm nieuw Afrikaans record.

Yego stond met zijn 86,53 meter op de tweede plaats achter de Tsjech Vitezslav Vesely, tot het tijd was voor de laatste poging. Daarin haalde de Keniaan verschroeiend hard uit, maar de speer leek net buiten de lijnen te landen. De poging werd toch opgemeten en na veel wikken en wegen besloot men om de monsterworp alsnog geldig te verklaren.

De prestatie van Yego is om meer redenen opvallend te noemen: Kenia staat doorgaans alleen bekend om hardlopers op de 800 meter en langer, zeker niet om atleten op de technische onderdelen. Voor Yego was het daarom lastig om trainingspartners te vinden, maar daar vond hij een oplossing voor: een jonge Yego keek op YouTube naar filmpjes van speerwerplegendes als Jan Zelezny en Andreas Thorkildsen en eigende zich op die manier een steeds betere techniek toe.

De nu al historische worp van Yego (Bron: YouTube)

Het is de eerste keer in bijna vier jaar dat iemand de magische grens van 90 meter doorbreekt. Op 14 augustus 2011 deed de Noor Thorkildsen dat voor het laatste met een worp van 90,61 meter. Yego is pas de veertiende atleet ooit die er in slaagt om de grens te doorbreken en pas de tiende die ook de 91 meter haalt. Slechts acht atleten, waaronder wereldrecordhouder Zelezny (98,48 meter) deden het ooit beter dan de worp van Yego. De laatste keer dat iemand de speer verder worp was op 2 juni 2006, toen Thorkildsen tot 91,59 meter kwam.