Hiddink bezorgd om ontbreken gogme

Bondscoach Guus Hiddink van het Nederlands elftal was vrijdagavond na de ontnuchterende nederlaag tegen Verenigde Staten (3-4) vooral slecht te spreken over zijn defensie. "We hebben de doelpunten wel heel makkelijk weggegeven", bromde hij bij SBS6. "Bij een stand van 0-0 kreeg de Amerikaanse ploeg al twee, drie goede kansen. Toen was er al iets aan de hand bij ons en dus niet alleen in de laatste twintig minuten", doelde hij op de drie treffers die Oranje in de slotfase tegenkreeg.

Volgens Hiddink had zijn ploeg het duel bij een voorsprong van 3-1 rustig moeten uitspelen. "Zeker in deze warmte. We hadden moeten temporiseren, soms versnellen, soms vertragen. Maar het gogme ontbreekt om de wedstrijd dood te maken. We hadden ook nog op 4-2 moeten komen, maar in plaats daarvan gaan we met 3-4 de bietenbrug op."

Hiddink gaat er van uit dat Stefan de Vrij en Jetro Willems op tijd fit zijn voor de belangrijke uitwedstrijd in de EK-kwalificatie in Riga. "Ik had zorgen om Ron Vlaar, maar die heeft vrijdag individueel getraind en dat ging best goed. Hij traint zaterdag weer in zijn eentje en moet dan maandag bij de groep aansluiten. Dan moeten we kijken hoe dat gaat", zei de bondscoach die in de rust al rechtsback Daryl Janmaat voor Gregory van der Wiel naar de kant haalde.

Oranje startte tegen de VS met de verdedigers Janmaat, Jeffrey Bruma, Bruno Martins Indi en Daley Blind, die ook op het middenveld kan spelen.