Uitslag Nederland - Verenigde Staten

Het Nederlands elftal heeft een pijnlijke oefennederlaag geleden tegen de Verenigde Staten. Door verdedigend falen verloor de ploeg van Guus Hiddink met 3-4.

Guus Hiddink had een vrij aanvallend Oranje het veld ingestuurd. Zo speelde Robin van Persie in de rug van Klaas-Jan Huntelaar en bezetten Memphis Depay en Quincy Promes de vleugels. Het centrale duo achterin bestond uit Jeffrey Bruma en Bruno Martins Indi.

Nederland kwam redelijk uit de startblokken, maar zag de Verenigde Staten de beste kansen krijgen in de openingsfase. Gyasi Zardes kreeg een aardige kans, maar vond Jasper Cillessen op zijn weg. Vervolgens schoot Michael Bradley op de paal, waarna de rebound van Timtohty was, maar ook hij de paal trof. Iets tegen de verhouding in was het Klaas-Jan Huntelaar die Oranje na een puntgave voorzet van Memphis Depay met een kopbal op 1-0 zette.

Lang duurde deze voorsprong niet, want vijf minuten later in de 33e minuut was het Gyasi Zardes die na een uitstekende voorzet van Johnson bij de tweede paal 1-1 maakte. Nog voor rust dacht Oranje weer op voorsprong te komen, maar een goal van Georginio Wijnaldum ging niet door wegens een duwfout van Memphis Depay.

Na de pauze kwamen Gregory van der Wiel en Luciano Narsingh in de ploeg voor Daryl Janmaat en Promes. Van der Wiel had direct een uitstekende actie in huis, want zijn voorzet op het hoofd van Huntelaar betekende vier minuten na rust een nieuwe voorsprong voor Nederland. Deze werd iets later uitgebreid tot 3-1, toen Huntelaar vanaf de zestien via Depay de bal achter Brad Guzan schoot. Twee goals en een assist dus voor de Dremptenaar.

Maar op dat moment kwam de klad erin bij Oranje. De defensie bleek andermaal zo lek als een mandje en de Amerikanen maakten hier gretig gebruik van. Eerst was het John Brooks die van dichtbij de 3-2 mocht maken op aangeven van DeAndre Yedlin.

Daarna maakte Daniel Williams na een afgeslagen corner de gelijkmaker en net toen Oranje een paar kansen kreeg was het Bobby Wood die de 3-4 maakte. De manier waarop Michael Bradley mocht doorlopen van de Oranje-verdedigers, was schrijnend maar eveneens typerend voor dit Oranje.

Verbijstering en teleurstellng bij Luuk de Jong (r) en Georginio Wijnaldum (PRO SHOTS/Stanley Gontha)