OVSE luidt noodklok over gevechten Oekraïne

De strijdende partijen in Oekraïne moeten terugkeren naar de onderhandelingstafel nu de wapenstilstand vaker wordt geschonden. Daartoe heeft het hoofd van de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oekraïne vrijdag opgeroepen.

Alexander Hug sprak vrijdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn zorg uit over de volgens hem in ernst en frequentie toenemende schendingen. Zware wapens blijken vaak te ontbreken in de opslagplaatsen en raketten en meerdere raketlanceerinstallaties zijn weer in stelling gebracht en gebruikt. OVSE-waarnemers hebben opgemerkt dat tanks en zwaar geschut worden verplaatst, 'om niet te spreken van de evidente inzet van zulke wapens' in gebieden waar dat volgens de in februari overeengekomen wapenstilstand is verboden.

Vooral het woensdag opgelaaide geweld bij Marinka, een buitenwijk van Donetsk, baart Hug zorgen. Die gevechten, de zwaarste sinds het bestand in maart effect begon te sorteren, 'dienen als een krachtige herinnering voor alle partijen dat ze hun geschillen aan de onderhandelingstafel moeten oplossen', zei de missieleider. Het laatste overleg tussen de kemphanen onder de hoede van de OVSE liep dinsdag op niets uit.