Teruggevonden gitaar John Lennon onder hamer

Een gitaar van John Lennon die vijftig jaar vermist was en daarna weer opdook in een kringloopwinkel, gaat onder de hamer. Volgens The Telegraph gebruikte Lennon het instrument voor de Beatles-hit Love Me Do. De gitaar kan in november op een veiling ruim 800.000 euro opbrengen.

John Lennon kocht de akoestische gitaar van het merk Gibson in 1963 in Liverpool en trad ermee op tijdens een kerstshow van de Beatles in Finsbury Park in Londen, waarna hij het instrument kwijt raakte. Vijftig jaar later dook het instrument weer op in een junkshop in de Verenigde Staten.

Volgens het veilinghuis Julien's Auctions betreft het de grootste vondst in de muziekgeschiedenis. Mogelijk breekt de verkoop van de gitaar zelfs een veilingrecord. Dat record werd gevestigd in 2013 toen een elektrische gitaar van Bob Dylan voor 935.000 dollar, omgerekend 830.000 euro, van eigenaar wisselde.

"Items van John Lennon komen zelden in de verkoop, omdat mensen ze houden. Deze gitaar was een van zijn favorieten. Hij zei ooit dat hij het instrument nog graag zou willen bezitten", zegt eigenaar Darren Julien van het veilinghuis.