Utrechter die varkensvlees zond, hoort straf

Een 42-jarige ex-personeelsfunctionaris van de douane hoort vrijdag welke straf de rechter hem geeft omdat hij moskeeën in Utrecht brieven met varkensvlees heeft gestuurd. Varkens worden binnen de islam als onreine dieren beschouwd.

De Utrechter stuurde de brieven met varkensvlees naar zes moskeeën; ook bezoekers van de gebedshuizen kregen scheldbrieven. Hij stuurde de brieven uit naam van een buurman, die hij verantwoordelijk hield voor een inbraak bij zijn moeder. Hoewel niemand klachten had over de buurman, richtte hij zijn pijlen op hem. Hij bestelde spullen uit zijn naam, schreef onder zijn naam brieven aan seksshops om naar kinderporno te vragen, vernielde zijn huis en belasterde hem bij de woningbouwvereniging. De buurman is volgens het OM gesloopt door het gebeuren.

De aanklager heeft behandeling in een psychiatrische kliniek geëist, twee weken cel, een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf. Ook wil het Openbaar Ministerie dat hij een half jaar geen contact heeft met de buurman.