Texas voltrekt omstreden doodsvonnis

In Texas is de doodstraf van de 67-jarige Lester Bower ten uitvoer gebracht, ondanks twijfels over zijn schuld. Hij zou in 1983 vier mannen hebben vermoord. Bower, die zijn onschuld tot het laatst volhield, kreeg woensdag een giftige injectie toegediend.

Weinig gevangenen in de Verenigde Staten hebben zo lang in de 'wachtkamer' gezeten voordat de doodstraf werd uitgevoerd: 31 jaar duurde het. Bower is ook de oudste gevangene die is geëxecuteerd in de staat Texas sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976. In Texas zijn sindsdien 526 mensen geëxecuteerd; het hoogste aantal van alle Amerikaanse staten.

Advocaten hebben verscheidene pogingen gedaan om de veroordeling van Bower ongedaan te maken. Op de plaats waar de moorden zijn gepleegd, zijn geen vingerafdrukken van Bower gevonden. Evenmin is er een moordwapen teruggevonden en ook waren er geen getuigen. Verder zou ontlastende informatie uit het dossier zijn gehouden.

Vliegtuigje
Volgens de aanklagers heeft Bower een aannemer vermoord nadat een deal over de aankoop van een vliegtuigje misliep. Bij de hangar waar het vliegtuig stond, verschenen toen onverwacht de drie andere mannen, die ook door Bower zouden zijn doodgeschoten. Onderdelen van het vliegtuigje zijn thuis bij Bower teruggevonden. Volgens Bower waren de vier mannen in leven toen hij bij de hangar vertrok.

Bower had geen strafblad. In een interview dat deze week verscheen, zei hij nog eens dat hij de moorden niet heeft begaan en dat hij ten onrechte is veroordeeld. Bower had een vrouw en twee dochters.