Gesprekken Griekenland later voortgezet

De hoofdrolspelers in de Griekse schuldencrisis praten de komende dagen verder om tot een overeenkomst te komen. Die afspraak maakten de betrokkenen in de nacht van woensdag op donderdag na extra overleg in Brussel.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie had de Griekse premier Alexis Tsipras voor het gesprek uitgenodigd. Ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem schoof aan. De bedoeling was om de onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun vlot te trekken. Die onderhandelingen duren al maanden.

Het ingelaste overleg eindigde rond 01.00 uur, gevolgd door een korte verklaring: 'Het was een goede, constructieve bijeenkomst. Vooruitgang is er geboekt in het begrijpen van elkaars positie op de basis van verschillende voorstellen. Intensief werk zal worden voortgezet.'

Voorstellen
Tijdens het overleg in Brussel, waarbij de Europese Commissie zich als een bemiddelaar opstelde, lagen verschillende voorstellen op de tafel. De geldschieters waren de afwachtende houding van Athene meer dan zat. Ze kwamen met hun voorstel met minimumeisen aan hervormingen. Griekenland op zijn beurt kwam ook met een plan.

Zonder een compromis over verdere steun aan Griekenland lijkt een bankroet van het Zuid-Europese land nabij. De schatkist is nagenoeg leeg en Griekenland moet in juni voor circa 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).