NSA mag geen telefoongegevens meer verzamelen

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag niet meer op grote schaal de telefoongegevens van Amerikaanse burgers verzamelen. De dienst is die bevoegdheid om middernacht Amerikaanse tijd kwijtgeraakt door het verstrijken van de Patriot Act uit 2001. Een nieuwe wet, de Freedom Act, is in de maak, maar kon niet aansluitend ingevoerd worden door verzet van de Republikeinse presidentskandidaat Rand Paul tijdens een buitengewone zitting op zondag van de Senaat.

De Senaat stemt over enkele dagen over de nieuwe wet, die al door het Huis van Afgevaardigden is aanvaard. Het belangrijkste verschil is dat niet de NSA, maar Amerikaanse telefoonmaatschappijen de belgegevens van hun klanten gaan bijhouden. De NSA mag die alleen opvragen met toestemming van de rechter.

De federale recherchedienst FBI mag onder de nieuwe wet doorgaan met het verzamelen van hotel-, reis-, creditcard-, bank- en andere zakelijke gegevens van burgers. Deze gegevens zijn volgens politiefunctionarissen voor hun werk waardevoller dan de telefoongegevens.