NAC Breda degradeert, Roda JC promoveert na bizarre slotfase

Roda JC heeft zich ten koste van NAC Breda teruggevochten in de Eredivisie. In verlenging maakte Tom van Hyfte de beslissende 1-2 voor de formatie uit Kerkrade. In de eerste fase van de wedstrijd waren de Limburgers duidelijk de betere. Het elftal van Maaskant moest lijdzaam toezien hoe Roda in Breda voetballes gaf; de combinaties liepen goed bij de bezoekers en ook creëerden ze genoeg kansen.

NAC brak af en toe wel door, en was dan voornamelijk gevaarlijk via Tighahoudini. Het duurde even voordat de degradant van vorig seizoen de machtsverhouding kon omzetten in een doelpunt. Twee minuten voor het einde van de eerste helft was het Paulissen die een prima aanval kon afrondden: 0-1.

Gedurende de tweede helft waren er kansen over en weer te tellen, met een poging van Tighahoudini die de paal trof namens NAC. Ondanks dat de thuisploeg wat opleefde, kreeg Seuntjens een tweede gele prent toen hij Van Hyfte onderuit haalde, waarna rood volgde. In de laatste minuten van de officiële speeltijd probeerde NAC met man en macht de gelijkmaker te produceren, om zo de verlenging te voorkomen. Daarbij zag Roda Swinkels vertrekken met rood, na diens tweede gele kaart.

In de eerste helft van de verlenging knokte NAC zich nog terug van een achterstand, al kon niet met zekerheid worden gezegd of de inzet van Dirk Marcellis de doellijn volledig was gepasseerd. Arbiter Danny Makkelie besloot na overleg met zijn assistent Kevin Blom een treffer toe te kennen, tot woede van de bezoekers.

De Limburgers lieten zich niet uit het veld slaan en richtten zich op. Van Hyfte maakte halverwege de tweede verlenging de tweede voor Roda; 1-2. De treffer bleek uiteindelijk voldoende voor de promotie van de club uit Kerkrade, en de nekslag voor NAC.

Feest bij Roda na de promotie. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)