Contador eindwinnaar Giro d'Italia, ritzege voor Keisse

Alberto Contador heeft voor de tweede keer de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De leiderstrui kwam in de vlakke slotrit naar Milaan niet meer in gevaar. De laatste rit werd gewonnen door de Belg Iljo Keisse, die samen met nummer twee Jack Durbridge het aanstormende peloton voorbleef.

Contador kreeg al in de vijfde etappe de leiderstrui om zijn schouders, maar moest hem in de dertiende rit (na een valpartij) afstaan aan Fabio Aru van het sterke Astana blok. De etappe erop, na een lange en zware tijdrit, pakte de Spanjaard van Tinkoff-Saxo de leiderstrui terug, om deze niet meer af te gaan staan. Dit ondanks de mindere dag van gisteren, toen hij de andere favorieten op de Finestre moest laten rijden. Contador, die geen etappe won, bleef in het eindklassement Aru een kleine twee minuten voor. Diens ploeggenoot Mikel Landa eindigde daar anderhalve minuut achter als derde.

Steven Kruijswijk was de Nederlandse smaakmaker in deze ronde. De renner van Lotto-Jumbo verloor in de zware eerste week al veel tijd, maar wist zich gaandeweg de ronde ver naar voren te knokken. In de slotweek was hij vaak de enige die Contador, Aru en Landa kon bijhouden en kreeg op een gegeven moment zelfs de bergtrui om zijn schouders. Afgelopen vrijdag moest hij deze echter afstaan aan Giovanni Visconti en wist hem niet meer terug te veroveren. Desondanks heeft Kruijswijk een mooie ronde achter de rug en eindigde knap als zevende op een kleine elf minuten van Contador

In de slotrit reden Iljo Keisse en Luke Durbridge op 25 kilometer van de finish in Milaan weg. Zoals wel vaker in een slotrit kregen ze eerst niet teveel ruimte, maar door diverse lekke banden bij sprinters leken ze plots een kans te krijgen op de ritzege. Het peloton kwam tot op een halve minuut, maar de organisatie was ver te zoeken in de grote groep. Hierdoor bleven de twee voorop en posteerde Keisse zich in de slotkilometer in het wiel van Orice-Greenedge.

De Belg van Ettix-Quick Step kwam in de sprint uit het wiel van zijn metgezel en won de slotetappe. Op enkele seconden eindigde Roger Kluge als eerste van het peloton als derde. Moreno Hofland eindige als beste Nederlander in de rit op de achtste plaats.