Uitslag MotoGP Grand Prix van Italië

Jorge Lorenzo heeft de Grand Prix van Italië in de MotoGP gedomineerd. Op het circuit van Mugello was er geen kruit gewassen tegen de Spaanse Yamaha-rijder, die er ook in 2011, 2012 en 2013 al de beste was.

Polesitter Andrea Iannone leek duidelijk een valse start te maken, maar daar dacht de wedstrijdleiding anders over: De Tsjech Karel Abraham kreeg een drivethroughpenalty voor een valse start, Iannone niet. De Italiaan zag ondanks zijn zeer snelle start al in de eerste bocht landgenoot Andrea Dovizioso langszij komen, net als Lorenzo. De meeste indruk werd echter gemaakt door Marc Marquez, die na een dramatische kwalificatie van de dertiende plek moest starten. Al na twee bochten had hij plek zes in handen, terwijl hij nog voor het einde van de ronde op de vierde plek lag.

Het duurde niet lang voor Marquez nog verder naar voren kwam, want al bij het begin van ronde twee moest ook Iannone eraan geloven. Nog geen ronde verder had de Spanjaard Dovizioso te pakken, maar het gat met koploper Lorenzo leek al te groot. In de ronden daarna kwam de opmars van Marquez tot stilstand, de Ducati's van Iannone en Dovizioso konden hem zelfs weer passeren. Ondertussen kwam ook Valentino Rossi van achteren opzetten, waarna hij al snel aansloot bij de om de tweede plek strijdende Marquez, Iannone, Dani Pedrosa en Dovizioso.

De vechtende groep werd negen ronden voor het einde verkleind doordat Dovizioso gedwongen werd op te geven vanwege - waarschijnlijk - technische problemen. Niet veel later ging het helemaal fout voor wereldkampioen Marquez. Hij probeerde Iannone in te halen en plek twee over te nemen, maar overschatte zichzelf en gleed het grind in. Tot grote vreugde van het Italiaanse publiek ging Rossi nog geen halve ronde verder voorbij aan Pedrosa, waarmee Il Dottore zich op plek drie nestelde.

In de slotronden kon niemand meer een echt gevecht leveren om voorin nog iets aan de volgorde te veranderen. Lorenzo was ver weggereden en won met een ruime voorsprong op Iannone. De Italiaan wist zijn landgenoot Rossi van zich af te houden en pakte zo zijn beste resultaat ooit - en zijn tweede podium - in de MotoGP. Pedrosa kwam als vierde over de meet, voor Bradley Smith en Pol Espargaro.