Poetin: VS willen Rusland WK-voetbal ontnemen

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Verenigde Staten donderdag beschuldigd van inmenging in de zaken van de wereldvoetbalbond FIFA. Volgens hem proberen de VS Rusland de organisatie van het eindtoernooi om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 te ontnemen.

Poetin noemde het 'raar' dat het onderzoek op verzoek van Amerikaanse functionarissen is begonnen voor feiten die zich buiten de Verenigde Staten hebben afgespeeld en waar geen Amerikaanse staatsburgers bij zijn betrokken. Hij vergeleek het FBI-onderzoek met de vervolging van klokkenluiders als Wikileaks-voorman Julian Assange en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden.

"De Amerikanen gebruiken helaas dezelfde methoden om hun doelen te bereiken en mensen illegaal te vervolgen. Ik sluit niet uit dat dit het geval is met betrekking tot de FIFA", zei Poetin.

In de VS werden woensdag aanklachten wegens corruptie onthuld tegen veertien verdachten, onder wie ten minste twee Amerikaanse staatsburgers. Betalingen zouden zijn verlopen via Amerikaanse banken. Zeven van de veertien verdachten werden opgepakt in Zürich, waar ze verbleven in de aanloop naar het FIFA-congres waarop FIFA-president Sepp Blatter naar verwachting voor een vijfde termijn zal worden herkozen.

De Zwitserse justitie doet een afzonderlijk onderzoek naar de toewijzing van het WK van 2018 aan Rusland en dat van 2022 aan Qatar. Volgens Poetin is de aanhouding van de FIFA-functionarissen in Zürich 'een evidente poging' om de herverkiezing van Blatter te dwarsbomen. Poetin voegde eraan toe dat hij zich bewust is van 'de druk' op Blatter voor zijn steun voor de organisatie van het WK door Rusland. Maar zelfs 'als iemand iets verkeerds heeft gedaan', dan heeft Rusland 'er niets mee te maken', zei hij.