Chinese kunstenaar opgepakt om foto president

Een obscure Chinese kunstenaar is opgepakt nadat hij een bewerkte foto online had gezet van president Xi Jinping met een grimas en een snor. Agenten die Dai Jianyong dinsdag in de buurt van zijn woning in Shanghai van straat plukten beschuldigden hem van ordeverstoring, zo liet zijn vrouw Judy Zhu donderdag weten.

Dai plaatst vaak op internet bij elkaar gescharrelde foto's op sociale media, waaronder een aantal van zichzelf en anderen met samengeknepen ogen en lippen. Op de gewraakte foto heeft Xi een soortgelijke gelaatsuitdrukking, met onder zijn neus een snor geplakt. Sommige commentatoren vergeleken het portret van Xi met Adolf Hitler, hoewel de snor op de foto van Xi veel breder is dan die van de nazi-dictator.

Als Dai schuldig wordt bevonden, kan hij vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Dai maakte eerder collages van de vorige Chinese president Hu Jintao waar hij de hoofden van willekeurige mensen op plakte. Volgens Zhu was daar nooit iemand over gevallen. "Hij was gewoon een beetje aan het dollen. Ik denk niet dat er een politieke bedoeling achter zat", zei zij.