Quinsy Gario bant hottentottententententoonstelling

Hottentottententententoonstelling is nogal een tongbreker, maar niet meer eentje die in het scrabblewoordenboek van de moderne hipster staat. Want woensdag maakte Valtifest bekend dat dit woord is geschrapt als thema van het festival dat op 5 september plaatsheeft.

Onze nationale knuffel-antipiet Quinsy Gario heeft de organisatie namelijk duidelijk gemaakt dat die themakeuze racistisch was. "Hoop mensen in blackface dus op 5 september... En daarmee willen ze polarisatie tegengaan? Tegenstrijdig", schreef Gario op Twitter.

"Zo bedoelden we het niet", aldus de aanvankelijke reactie van de festivalorganisatie. Ze deden vervolgens netjes hun huiswerk. "De crux zit 'm in een deel van het woord: de hottentot. Een beledigende en politiek zeer incorrecte benaming uit de VOC-tijd voor leden van de Khoikhoi uit Zuid-Afrika", legde Valtifest vorige week via Facebook uit.

"In onze optiek betekende het woord een rommelig allegaartje, een vrolijk soepzooitje van alles en iedereen bij elkaar. Dit bleek een naïeve gedachte. We beseffen nu dat het woord 'hottentot', zeker in combinatie met het woord 'tentoonstelling', beladen is en kwetsend kan zijn", luidt een nieuwe verklaring van het festival.

Over het nieuwe thema moest ogenschijnlijk een volle week worden vergaderd. En ze zijn eruit: het luidt 'Wie je ook tent'. Maar vermoedelijk was ook 'Impotent' in de race, maar heeft die het niet gehaald.

Promoposter Vaktifest 2015
Promoposter Valtifest 2015