Kremlin klaagt over 'illegale vervolging' FIFA-leden

Rusland heeft woensdag geklaagd dat de Verenigde Staten met onderzoek naar omkoping binnen de wereldvoetbalbond FIFA weer proberen Amerikaanse wetten buiten de VS te laten gelden. In een verklaring drong het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bij Washington erop aan daarmee op te houden.

Het is volgens het Kremlin niet legaal om mensen op deze manier in het buitenland te vervolgen. "Zonder in te gaan op de inhoud van de beschuldigingen, willen we erop wijzen dat dit weer een illegale poging van Washington is om zijn eigen regels onrechtmatig buiten de VS op te leggen", aldus het ministerie. "We hopen niet dat dit een schaduw werpt over de FIFA-besluiten. De organisatie van het wereldkampioenschap van 2018 in Rusland was volgens de FIFA-regels. Rusland werkt volledig mee aan onderzoeken van de competente autoriteiten."

Vitali Mutko, de Russische minister van Sport, zegt dat de zes gearresteerde officials van de FIFA niet gekoppeld mogen worden aan de succesvolle poging van zijn land om het WK van 2018 binnen te halen. Dat meldt het Russische persbureau TASS.

De zes arrestanten zouden sinds de jaren negentig voor een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.

Kremlin klaagt over 'illegale vervolging' FIFA-leden
Kremlin klaagt over 'illegale vervolging' FIFA-leden (foto: ANP)