Vice-presidenten FIFA opgepakt, verdacht van omkoping

In het Zwitserse Zürich zijn woensdagochtend meer dan tien topofficials van wereldvoetbalbond FIFA gearresteerd. Ze worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. Dat meldden Amerikaanse media.

De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek van de FBI. Volgens The New York Times werden de aanhoudingen verricht in een vijfsterrenhotel, waar de FIFA-officials bijeen waren voor hun jaarlijkse meeting. Vrijdag wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Sepp Blatter is daarvoor de belangrijkste kandidaat. Hij is niet opgepakt, aldus Amerikaanse media.

Update 10.01 uur

Volgens verschillende media, waaronder de BBC, horen Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo tot de opgepakte officials. Webb, uit de Kaaimaneilanden, en de Uruguyaan Figueredo zijn beiden vice-presidenten van het uitvoerend comité van de FIFA, waar Sepp Blatter de president van is. Webb is daarnaast onder meer lid van het organisatiecomité van het 'echte' WK en het WK Onder 20, dat over een paar dagen begint. Net als Figueredo is Webb tevens lid van het financiële comité van de FIFA, net als het strategisch- en 'noodcomité'.

Ook José Maria Marin (Brazilië) behoort tot de arrestanten. Hij was de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond en was enige tijd vice-voorzitter van de FIFA. Een vierde official die opgepakt is, is de president van de Costa Ricaanse voetbalbond, Eduardo Li. Hij zou vrijdag waarschijnlijk benoemd worden tot vice-voorzitter van de FIFA.

Update 10.50 uur
De New York Times heeft gemeld dat er in het onderzoek in totaal veertien verdachten zijn. Naast de al genoemde namen zijn dat Jack Warner (voormalig voorzitter CONCACAF), Julio Rocha (voorzitter voetbalbond Nicaragua), Costas Takkas (oud-secretaris-generaal van voetbalbond Kaaiman Eilanden), Rafael Esquivel (voorzitter Venezolaanse bond), Nicolás Leoz (voormalig voorzitter CONMEBOL), FIFA-sportmarketeers Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis en Mariano Jinkis en tussenpersoon José Margulies. Zij zouden in totaal voor meer dan 100 miljoen euro steekpenningen ontvangen hebben.

De Zwitserse jusititie heeft ondertussen laten weten dat het tien personen ondervraagt die gestemd hebben bij de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Zij worden verdacht van het inzetten van middelen voor crimineel gebruik en witwassen. Bij een inval in het FIFA-hoofdkantoor zou diverse documentatie in beslag zijn genomen.

De FIFA heeft een persconferentie aangekondigd die om 11.00 uur zal beginnen.

Update 11.20 uur
De Amerikaanse justitie heeft bekendgemaakt dat het veertien personen (negen FIFA-officials en vijf directeuren) aangeklaagd heeft voor afpersing, fraude en witwassen. De verdachten hebben zich in een periode van 24 jaar beziggehouden met zelfverrijking en corruptie.

Er zijn in Zwitserland zeven arrestaties verricht. Het betreffen: Jeffrey Webb, Euginio Figueredo, Julio Rocha, Costas Takkas, Eduardo Li, Rafael Esquivel en José Maria Marin. In totaal hebben al vier officials en twee directeuren bekend. De zaak kwam aan het rollen door Chuck Blazer, voormalig secretaris-generaal van CONCACAF en hooggeplaatste FIFA-official die door belastingontduiking tegen de lamp liep.

De Zwitserse zaak zou los staan van de arrestaties die verricht zijn op verzoek van de Amerikaanse justitie.