Wiskundige John Nash (A Beautiful Mind) verongelukt

John Forbes Nash junior, het Amerikaanse wiskundegenie wiens strijd met schizofrenie werd verbeeld in de film A Beautiful Mind uit 2001, is zaterdag samen met zijn vrouw om het leven gekomen. Zij verongelukten in New Jersey met een taxi die hen na een reis naar Noorwegen van het vliegveld naar huis bracht. Nash was 86 en zijn vrouw Alicia 82 jaar.

Russel Crowe, de acteur die Nash in de film speelde, toonde zich in een twee 'verbijsterd' over de dood van de man die model stond voor zijn rol. A Beautiful Mind kreeg vier Oscars.

De even briljante als excentrieke Nash was jarenlang verbonden aan Princeton University. Hij werd in 1994 voor zijn werk met betrekking tot de speltheorie onderscheiden met de Nobelprijs voor economie. In Oslo had hij afgelopen week een prijs van de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren in ontvangst genomen, samen met zijn collega-wiskundige Louis Nirenberg.

In een autobiografie voor de website van de Nobel-stichting schreef Nash dat hij door zijn waandenkbeelden ontslag moest nemen aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij was ook enkele maanden gedwongen opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen in New Jersey. In de jaren zeventig en tachtig nam zijn schizofrenie echter af, schreef hij, toen hij zijn wanen langs intellectuele weg gestadig de baas werd.