Poetin tekent omstreden wet

De Russische president Vadimir Poetin heeft zaterdag een wet ondertekend die openbaar aanklagers de bevoegdheid geeft om buitenlandse en internationale organisaties in Rusland 'ongewenst' te verklaren en te sluiten.

De nieuwe wet is onderdeel van een campagne van het Kremlin om afwijkende meningen te onderdrukken. De campagne begon toen Poetin in 2012 zijn derde termijn als president begon, na een onderbreking van vier jaar waarin hij premier was. Zijn terugkeer ging gepaard met omvangrijke straatprotesten, waar volgens Poetin de Verenigde Staten achter zaten. De spanningen over de rol van Rusland in het conflict in Oekraïne hebben de Russische achterdocht over de bedoelingen van het Westen verder versterkt.

Onder de nieuwe wet mogen openbaar aanklagers een organisatie ongewenst verklaren als die een bedreiging vormt voor de grondwettelijke orde, de verdediging of de veiligheid van Rusland.

Russische non-gouvernementele organisaties zijn in de afgelopen jaren al door diverse wetten aan banden gelegd, vooral als zij ook geld uit het buitenland krijgen. Russische activisten vrezen dat de nieuwe wet gebruikt kan worden om nu ook Russische afdelingen van internationale organisaties en de Russische activisten die daar mee samenwerken aan te pakken.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten 'diep verontrust' te zijn. Het noemde de nieuwe Russische wet 'een verder voorbeeld van het verder aan banden leggen door de Russische regering van onafhankelijke stemmen en van moedwillige stappen om het Russische volk van de wereld te isoleren'.

Poetin tekent omstreden wet (Foto: ANP)
Poetin tekent omstreden wet (Foto: ANP)