Claimfotograaf vangt bot bij rechter

Fotograaf Kors van Bennekom dacht wel even binnen te lopen door een claim van maar liefst 50.000 euro in te dienen voor - door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) - geïndexeerde thumbnails van zijn fotokiekjes. Het instituut had 221 van zijn foto's in lage kwaliteit en klein formaat, mét naamsvermelding geïndexeerd.

Van de 221 thumbnails trokken maar liefst zeven foto's in totaal 49 views, waaronder natuurlijk die van Kors van Bennekom zelf. Die vond dat wel 50.000 euro waard, maar nadat de rechter was uitgelachen veroordeelde deze hem tot het betalen van de gerechtskosten. Deze werden wel gesteld op nul euro. Ook werd het IISG op straffe van 250 euro per incident verboden de foto's nogmaals te indexeren.

Directeur Henk Wals van IISG is blij met de uitspraak, die archieven nu enige bescherming geeft voor hoge claims. “Maar het blijft een feit dat de huidige copyrightwetgeving een vervelende handicap oplevert voor erfgoedinstellingen en onderzoekers”, aldus Wals.

Steeds meer fotografen maken er een lucratieve hobby van hun foto's open en bloot op internet te zetten om vervolgens eenieder die er gebruik van maakt aan te klagen en forse rekeningen te sturen.