'UEFA gaat financiŽle regels versoepelen'

De Europese voetbalunie UEFA overweegt de financiële spelregels, ook wel Financial Fair Play (FFP) genoemd, te versoepelen. "Ik denk dat we die kant opgaan", liet UEFA-voorzitter Michel Platini maandag weten bij omroep RTL. "Het hoofdbestuur zal de beslissing moeten nemen. Eind juni is er duidelijkheid."

De UEFA voerde FFP in 2010 in om onder meer te voorkomen dat rijke clubeigenaars ongelimiteerde bedragen zouden investeren, waardoor de voetbalmarkt een ernstige verstoring oploopt. Onder deze reglementen is het verboden voor clubs die aan Europese competities deelnemen om meer geld uit te geven dan de jaaromzet van de club.

Manchester City en Paris Saint-Germain behoren tot de clubs die vorig seizoen op basis van FFP een boete van 60 miljoen euro moesten betalen wegens schending van de regels. Beide clubs kunnen rekenen op een teruggave van 40 miljoen als zij zich houden aan het afgesproken financiële beleid.

Het is nog onduidelijk waarom en hoe de UEFA, die maandag niet wilde reageren op de uitlatingen van Platini, de FFP-regels wil aanpassen.