Economen: 'schaf contant geld af'

Een aantal topeconomen pleit voor de afschaffing van contant geld. Chartale valuta zouden niet meer van deze tijd zijn en alleen nog worden gebruikt voor criminele activiteiten.

De Duitse econoom Peter Bofinger pleit in het magazine De Spiegel voor de afschaffing. Hij stelt dat met de huidige technische mogelijkheden het gebruik van brief- en muntgeld een achterhaald systeem is. Hij roept tevens de Duitse regering op om het wereldwijd afschaffen van contanten op de agenda van de G7-top te zetten.

Voormalig econoom van het IMF Kenneth Rogoff hekelt zich in Handelsblatt voornamelijk aan de anonimiteit van contant geld. Zo zou het volgens hem voornamelijk worden gebruikt bij illegale transacties en belastingontduiking. Als eerste stap stelt hij voor om geen grote coupures meer uit te geven. Daarmee zou het grootste probleem zijn verholpen zo stelt hij.

Of de economen gelijk zullen krijgen is nog afwachten. Voorlopig lijkt de samenleving nog lang niet ingesteld te zijn op enkel digitale transacties. Zo zijn er bijna dagelijks storingen bij de drie grote banken ING, Rabobank en ABN-Amro en is betalen regelmatig niet mogelijk bij de betalingsverwerker iDeal. Daarbij zijn contactloze bankpassen ook een makkelijke prooi voor ciminelen die liever geld innen dan uitgeven.

Economen vinden contant geld overbodig (Foto: ANP)
Economen vinden contant geld overbodig (Foto: ANP)