Moeskroen wil muur tegen Roma-families

Een hoge muur moet Roma-families in een opvangkamp scheiden van de Belgische stad Moeskroen, vlak aan de Franse grens. Moeskroen heeft de Noord-Franse buurgemeente Wattrelos gevraagd om die muur te bouwen. De bevolking is ongerust over een toename van het aantal diefstallen in de regio.

Moeskroen (of zoals de Walen zeggen: Mouscron) ligt in het uiterste westen van Wallonië, pal aan de Franse grens. De deelgemeente Herzeeuw (Herseaux) grenst pal aan een ontvangstplaats voor Roma op Frans grondgebied. In het opvangkamp in Wattrelos leven dertien Roma-families. De onderneming Vesta, die instaat voor het kamp, zegt dat het kamp geen enkel probleem vormt. Een muur bouwen zou zinloos zijn.

Moeskroen denkt daar anders over. Burgemeester Alfred Gadenne zegt dat de bevolking ongerust is over een toename van het aantal diefstallen in de regio. Hij weerlegt dat het om 'een muur van de schaamte' gaat, want de muur volgt niet de volledige grenslijn. 'We willen alleen voor meer veiligheid zorgen in de buurt, door te vermijden dat de Roma vanaf het opvangkamp te makkelijk de grens oversteken via kleine weggetjes.'

Moeskroen wil muur tegen Roma-families (Foto: Le Libre.be)
Moeskroen wil muur tegen Roma-families (Foto: Le Libre.be)