Hockeyers Oranje Zwart prolongeren landstitel

Oranje Zwart heeft voor het tweede jaar op rij de landstitel veroverd. Na de zege donderdag op Kampong (2-1) in Eindhoven was de ploeg van Michel van den Heuvel in de tweede wedstrijd ook te sterk. In Utrecht werd het 1-2 na verlenging. De winnende treffer werd gemaakt door Gabriel Dabanch.

De eerste minuten waren grimmig waarbij de scheidsrechter even verbaal moest optreden. Daarna ontspon zich een wedstrijd die op en neer ging. De beste kansen in de beginfase waren voor Oranje Zwart. Na vijf minuten kreeg Rizwan een vrije schotkans. Zijn eerste poging werd gekeerd door doelman David Harte, waarna Rizwan de rebound op de lat schoot. Vier minuten later sloeg Dabanch met een backhand de bal uit een moeilijke hoek tegen de zijplank.

Hoewel Kampong in tegenstelling tot donderdag in Eindhoven met meer durf en flair speelde, kwam Oranje Zwart op voorsprong. Bob de Voogd versierde een strafcorner, die door Mink van der Weerden doeltreffend werd afgewerkt.

Kampong creëerde ook kansen, maar scoorde niet. Robbert Kemperman werd gestuit door doelman Vincent Vanasch en vlak voor het rustsignaal was de sluitpost van Oranje Zwart opnieuw een sta-in-de-weg. Thierry Brinkman gaf na een goede actie op de achterlijn de bal aan Quirijn Caspers. De Kampong-aanvoerder slaagde er echter niet in Vanasch te passeren.

In de tweede helft ging Kampong op jacht naar de gelijkmaker. Joost van de Vijfeijken was in de vijfde minuut dichtbij, maar opnieuw bracht Vanasch redding. De Utrechtse formatie drong aan, maar kon niet doordrukken. De minuten tikten weg en Oranje Zwart leek er met de overwinning en dus de landstitel vandoor te gaan.

Nadat de scheidsrechter elk twee spelers van beide ploegen in de slotfase met geel naar de kant stuurde, besloot Kampong-coach Alexander Cox doelman Harte in te wisselen voor een extra veldspeler. Het loonde want Constantijn Jonker zette zijn stick succesvol tegen de bal die door Sander de Wijn in de cirkel was geslagen: 1-1. Kampong kreeg daarna nog een strafcorner, maar die leverde niets op.

In de eerste verlenging werd niet gescoord. In het tweede bedrijf werd een backhandschot van Jonker makkelijk gepareerd door Vanasch. Het doelpunt viel aan de andere kant. Mehmood gleed aan de linkerkant door de verdediging van Kampong en gaf de bal aan Dabanch, die Oranje Zwart voor de derde keer in de historie kampioen maakte.