Eredivisie: Preview speelronde 34

In de Eredivisie zijn de kaarten bijna allemaal geschud. PSV is al een tijdje landskampioen en FC Dordrecht is gedegradeerd. Daarnaast weten we ook welke ploegen naar de nacompetitie gaan en welke teams strijden om het laatste ticket voor de voorrondes van de Europa League. Nog één prijs moet vergeven worde; welke ploeg plaatst zich direct voor de groepsfase van de Europa League?

Op dit moment zijn nog drie ploegen in de race om dit ticket: Feyenoord, AZ en Vitesse. De Rotterdammers hebben vooralsnog de beste papieren om deze 'prijs' te pakken. De ploeg van trainer Fred Rutten heeft weliswaar evenveel punten als AZ, maar het doelsaldo van de club uit Rotterdam-Zuid is beduidend beter: +20 tegen +4.

Om zeker te zijn van Europees voetbal moet Feynoord morgen winnen van PEC Zwolle. En laat dit nu een tegenstander zijn, waar de Rotterdammers het moeilijk tegen hebben. De laatste zege in Zwolle dateert alweer van 2003. Vorig seizoen wisten de mannen van Ron Jans in dit duel zelfs te winnen: 2-1.

In de afgelopen seizoenen staat Feyenoord stond in de top drie van de Eredivisie. De laatste keer, dat de ploeg hier niet in slaagde, was in het seizoen 2010/2011. Onder trainer Mario Been kwam de ploeg destijds niet verder dan een schamele tiende plaats. Dat zal deze jaargang in elk geval niet gaan gebeuren. Eén ding is wel zeker, Feyenoord moet winnen om niet afhankelijk te zijn van AZ, dat dus ook nog kans maakt op directe plaatsing.


PEC Zwolle-speler Athanasios Karagounis in duel met Feyenoord-speler Tonny Vilhena (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AZ neemt het morgen op tegen Excelsior, waarbij bij sommige supporters wellicht een traumatische ervaring de kop op steekt. In 2007 waren de Kralingers ook de opponent. De Alkmaarders speelden toen om de landstitel, maar zagen die uiteindelijk naar PSV gaan. Nu gaat het opnieuw om een prijs: Directe plaatsing voor de Europa League.

Ook voor AZ geldt dat alleen een zege telt. Bij de formatie van trainer John van den Brom is men echter afhankelijk van het resultaat van Feyenoord. Bij een gelijkspel maakt de Alkmaarse formatie nog kans op de Europa League, anders rest slechts de playoffs. Eerder dit seizoen was de wedstrijd tegen Excelsior in elk geval een teleurstelling. In de laatste minuut maakten de Rotterdammers namelijk gelijk en stond er 3-3 op het scorebord. Een sportieve revanche is nu alles wat rest.


Excelsior-speler Sander Fischer in duel met AZ-speler Robert Muhren (PRO SHOTS/Ed Van De Pol)

Tot slot maakt ook Vitesse nog een kleine kans op directe plaatsing voor de Europa League. De Arnhemmers spelen tegen FC Utrecht hebben momenteel twee punten minder dan Feyenoord en AZ, maar hebben wel een beter doelsaldo dan Feyenoord: +23. De ploeg van Peter Bosz zal dus ook moeten winnen om uitzicht te houden op directe plaatsing voor Europees voetbal. Alleen als Feyenoord én AZ punten verspelen zijn er nog mogelijkheden voor deze ploeg.

Een zege op FC Utrecht is voor Vitesse nog geen uitgemaakte zaak. Eerder dit seizoen gingen de geel/zwarten met 3-1 de boot in door onder meer twee doelpunten van Ruud Boymans. De Arnhemmers zullen er dus alles aan moeten doen om in elk geval een zege te bewerkstelligen.


FC Utrecht-speler Gevero Markiet in duel met Vitesse-speler Kelvin Leerdam (PRO SHOTS/Joep Leenen)