Europese Spelen 2019 naar Nederland

Nederland heeft de organisatie van de tweede Europese Spelen toegewezen gekregen. In 2019 wordt het evenement, dat komende maand in Baku haar eerste editie kent, waarschijnlijk in meerdere Nederlandse steden gehouden. De Europese Spelen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, de 'Olympische Spelen voor Europese landen'. Met de eerste editie dicht Europa dit jaar eindelijk een jarenlange achterstand op elk ander continent, waar een dergelijk evenement al tientallen jaren met groot succes gehouden wordt.

Tijdens een bijzondere vergadering van het EOC, de organisatie van Europese Olympische Comités, werd in het Turkse Belek de organisator van de Spelen van 2019 bepaald. Nederland was naar verluidt de enige serieuze kandidaat voor de organisatie.

Met de goedkeuring voor het Nederlandse plan kan sportkoepel NOC*NSF verder met de uitwerking. Cruciaal is /Novude financiële dekking. Voor de organisatie is 125 miljoen euro nodig, waarvan het leeuwendeel voor rekening moet komen van negen grote steden, vijf provincies en de rijksoverheid.