Formule 1 zet deur voor klantenauto's open

Het lijkt erop dat de Formule 1 de deur open heeft gezet voor klantenauto's, zo weet Autosport te melden. Gisteren vond een vergadering van de F1 Strategy Group plaats waar diverse voorstellen op tafel lagen om de sport aantrekkelijker en goedkoper te maken.

Een van de voorstellen was de introductie van een 1000 pk motor voor het seizoen 2017. Ook werd gesproken over kostenbesparingen of het eerlijker verdelen van de financiële middelen, maar alle voorstellen op deze gebieden zijn van tafel geveegd. In plaats daarvan kwamen de klantenauto's ter sprake.

In de F1 Strategy Group zijn F1-baas Bernie Ecclestone, autosportfederatie FIA en de Formule 1-teams Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren, Williams en Force India vertegenwoordigd. Het voorstel van de klantenauto's zal door de vier eerstgenoemde teams nader bekeken gaan worden, maar kan zeker op kritiek gaan rekenen van Sauber, Lotus, Williams en Force India die onafhankeleijke constructeurs zijn.

Een ander voorstel dat het niet gehaald heeft is de vijfde motor. Dit seizoen zijn per coureur slechts vier motoren toegestaan. Wordt een extra krachtbron of een ander als motorisch onderdeel gemarkeerd onderdeel gebruikt dan zal er een gridstraf volgen. Met name door de problemen bij Honda en Renault werd geopperd om toch een vijfde krachtbron toe te staan, maar dit voorstel heeft het niet gehaald.