Man lijkt op verkrachter, 29 jaar in cel

Het zal je maar gebeuren dat je als twee druppels water lijkt op een gezochte verkrachter. Het overkwam Michael Kenneth McAlister in 1986. Ten onrechte werd hij aangezien voor de werkelijke dader. Na 29 jaar onterechte celstraf is de 58-jarige man nu op vrije voeten.

In 1986 werd een jonge moeder in de Amerikaanse stad Richmond (Virginia) slachtoffer van een poging tot verkrachting. Op basis van het signalement van de dader kreeg de vrouw een serie foto's van bebaarde mannen te zien. Ze 'herkende' McAlister (met geruite blouse), die daarop werd veroordeeld.

Serieverkrachter
De werkelijke dader was echter serieverkrachter Norman Bruce Derr. Deze twee jaar oudere man pleegde in 1985 en 1986 diverse identieke misdrijven in Richmond en omgeving. McAlister is zelfs niet de enige die door toedoen van Derr onterecht vast zat. Een man uit Maryland kwam enkele jaren geleden vrij op basis van DNA-testen. Ook hij had sinds 1986 vastgezeten.

Derr, die voor andere zaken wél is veroordeeld en drie keer levenslang heeft gekregen, wilde nooit toegeven dat hij de dader was in de McAlister-zaak. Vermoedens dat McAlister onschuldig vast zat, bestonden al langer. Toch werd McAlister bijna tot tbs veroordeeld; hij zou een gevaarlijke zedendelinquent zijn die behandeling nodig had.

Recent heeft Derr alsnog bekend dat hij in 1986 de dader was. Daarom heeft de gouverneur van de staat Virginia de onfortuinlijke McAlister gratie verleend. Hij werd bij zijn vrijlating opgewacht door onder anderen zijn 81-jarige moeder. Het is nog niet duidelijk of McAlister een schadevergoeding gaat eisen.