Kritische Hind uit jury Songfestival

Zangeres Hind maakt niet langer deel uit van de Nederlandse vakjury voor het Eurovisiesongfestival. Ze wordt vervangen door collega Do. Volgens haar manager gebeurt dat vanwege verplichtingen in het buitenland, maar De Telegraaf suggereert dat Hind wegens kritiek uit de jury is gezet.

Volgens haar manager is Hind uitgenodigd voor het filmfestival in Cannes en combineert ze dit met een optreden. Zangeres Do neemt haar plaats daarom in. Gijs Staverman, Maurice Wijnen en Florent Luyckx zijn de overige juryleden voor de komende editie van het liedjesfestijn. De jury staat onder voorzitterschap van Carolina Dijkhuizen.

Kritiek
Hind liet zich dinsdagavond kritisch uit over haar ervaringen met het Songfestival, schrijft De Telegraaf. In 2008, toen Hind namens Nederland meedeed, schrok ze toen ze de Russische zanger Dima Bilan snuivend het toilet uit zag lopen. De Rus, die het Songfestival dat jaar won, raakte volgens Hind in de finale geen noot. Hind meent dat zijn zege is te danken aan het feit dat Rusland een miljoen euro aan het festival had geschonken. De Telegraaf suggereert dat de opmerkingen over corruptie de reden zijn dat Hind nu geen jurylid meer is.

De vakjury bepaalt 50 procent van de stemmen die Nederland geeft. De andere helft van de stemmen komt van de tv-kijkers. Eerder werd al bekend dat Edsilia Rombley de punten tijdens de finale op 23 mei namens ons land bekendmaakt. Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigt ons land op de zestigste editie van het Eurovisiesongfestival met het liedje Walk Along. In een spraakmakende jurk is ze te zien in de eerste halve finale op dinsdag 19 mei. De tweede halve finale is op 21 mei.