Hiddink: "Robben veertig procent van Oranje"

Bondscoach Guus Hiddink is niet blij met het langdurig uitvallen van Arjen Robben. Hij dicht de aanvaller een groot aandeel in het Nederlands elftal toe. Robben staat de komende maanden buitenspel door een blessure. Hij mist onder meer interlands met Oranje en belangrijke wedstrijden met Bayern München.

"Een aderlating voor het Nederlands elftal, maar ook heel vervelend voor hem en voor Bayern. 'Daar kan ik lang en breed over gaan klagen, maar dat gaan we niet doen. We moeten verder", zegt Hiddink in gesprek met De Telegraaf. Robben is niet inzetbaar in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. De aanvaller ontbrak in interlands met Tsjechië en Turkije. In die wedstrijden verspeelde het Nederlands elftal belangrijke punten.

Hiddink: "Het gemis van Robben is al gebleken in de interlands zonder hem. Het scheelt zo'n dertig tot veertig procent van de kwaliteit en van de productie. Dat heeft hij bewezen in de afgelopen twee jaar. Zelfs bij Bayern gaat het moeilijker als hij er niet is. Maar ik maak me geen zorgen, want hij is zo gedreven en hij is conditioneel sterk. Qua lijf en geest kan hij nog lang mee."

Bij afwezigheid van Robben kan Oranje leunen op Memphis Depay, die een transfer maakt van PSV naar Manchester United. Hiddink vindt het een prima overstap van de Eredivisie-topscorer. "Hij komt op een hoger podium en daar gelden nieuwe wetten. Dat is goed voor Oranje en goed voor hem om mee te maken."