'Van Praag als FIFA-president biedt meeste kans op verandering'

Michael van Praag heeft van de vier kandidaten voor het FIFA-voorzitterschap de meest concrete standpunten en biedt daarmee de meeste kans op verandering. Dat concludeert de internationale bouwvakkersvakbond ITUC na een enquête onder in totaal 3800 inwoners van de herkomstlanden van de kandidaten Van Praag (Nederland), Luis Figo (Portugal), prins Ali bin al-Hussein (Jordanië) en zittend voorzitter Sepp Blatter (Zwitserland).

De ondervraagden vinden dat Van Praag het duidelijkst is geweest in zijn standpunten over de werkomstandigheden van arbeiders in Qatar, gastheer van het WK 2022. De anderen zijn daarover minder uitgesproken, oordelen zij. Behalve bij Blatter hebben de ondervraagden er wel vertrouwen in dat alle kandidaten een einde willen maken aan corruptie bij de FIFA.

64 procent van de duizend ondervraagde Nederlanders vindt dat Qatar de organisatie van het WK moet teruggeven als de arbeidsomstandigheden niet verbeteren. In Zwitserland geldt dit voor 70 procent, in Portugal voor 52 en in Jordanië voor slechts 24 procent van de geënquêteerden.