Boetevoorstel fuck-de-koning-roeper was een 'foutje'

Dat activist Abulkasim Al-Jaberi maandag een boetevoorstel van 500 euro heeft gekregen van het Openbaar Ministerie, komt door een "foutje". Het was volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet de bedoeling.

Al-Jaberi kreeg deze zogenoemde strafbeschikking voor het roepen van "fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis", meldde zijn advocaat, Willem Jebbink. De advocaat reageerde woedend omdat het OM vorige week donderdag nog liet weten dat het de vervolging van Al-Jaberi om majesteitsschennis "heroverwoog". De zaak tegen de activist bij de politierechter op 27 mei werd toen ingetrokken.

"We weten nog niet hoe de fout is ontstaan", zegt het OM in een reactie. "Dat zijn we nu aan het uitzoeken." Hij kan nog niets zeggen over een nieuw besluit over Al-Jaberi.

De advocaat reageerde al woedend en vol onbegrip: "Zonder enig overleg met de verdediging is opnieuw een vervolgingsbeslissing genomen. Als mijn cliënt niet binnen twee weken in verzet gaat tegen deze strafbeschikking, heeft hij alsnog een strafblad voor majesteitsschennis."

"Bovendien is geen kopie van de beschikking naar mij gestuurd. Het OM stelt zich niet transparant op en hoopt kennelijk dat wij vergeten verzet in te stellen. Dit is juridisch vuil spel", benadrukte Jebbink. Het OM had volgens hem vorige week juist toegezegd te beoordelenóf de vervolging helemaal te staken of Al-Jaberi alsnog voor de politierechter te brengen.

Boetevoorstel activist volgens OM: ,,foutje''
Boetevoorstel activist volgens OM: ,,foutje'' (Foto: ANP)