President Liberland gearresteerd

De zelfverklaarde president van Europa's nieuwste land is in zijn eigen land gearresteerd. De Kroatische grenspolitie had hem opgepakt wegens het "illegaal oversteken van een grens buiten een grenspost". Dit meldt Vice News in een interview met de kersverse president Vit Jedlicka.

Jedlicka was , ondanks een boete van 1.200 Kuna (~160 euro), zelfs blij met zijn arrestatie. Tijdens zijn verblijf op het politiebureau heeft hij namelijk goede gesprekken gehad met de autoriteiten. Zo heeft hij kunnen overleggen over de grensovergang, de Kroatische politie is namelijk nogal overrompeld door het aantal bezoekers aan Liberland. Sinds de staat is gesticht op 13 april jl. zijn er namelijk al honderden mensen een kijkje komen nemen in het voorheen stukje niemandsland.

Kroatië heeft bij de grens een Schengengrens gemaakt met daarbij de nodige grenswachten. In een gesprek dat Jedlicka met enkele agenten had boden zij zelfs aan om in Liberland als grenswacht aan het werk te gaan in de toekomst. Ook is hij aan het kijken naar een toevoerroute via de Donau rivier om zo grenscontroles te ontwijken.

Een dag voor zijn arrestatie had de geboren Tsjech Jedlicka nog een gesprek met de minister van buitenlandse zaken van Tsjechië. Die zei hem dat het land misschien wel een succes zou kunnen worden. Het begint er dus toch meer op te lijken dat zijn plannen echt zijn, en geen gewaagde reclamestunt zoals eerder werd gedacht.

Vlag van Vrije Republiek Liberland (Foto: liberland.org)
Vlag van Vrije Republiek Liberland (Foto: liberland.org)