Olifanten massaal afgeslacht in Tanzania

Stropers hebben de afgelopen jaren flink jacht gemaakt op olifanten in Tanzania. Zeker 65.000 dieren zijn sinds 2009 gedood. Dat is 60 procent van het totaal aantal olifanten dat leeft in het Oost-Afrikaanse land.

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel publiceerde zaterdag cijfers van het Tanzania Wildlife Research Institute. Die zouden door de overheid van Tanzania, dat lange tijd bekend stond om zijn grote populatie olifanten, lang geheim zijn gehouden.

Vooral in de bekende safarigebieden Ruaha en Rungwa hebben stropers veel olifanten afgeslacht voor het ivoor in hun slagtanden. Alleen al in 2013 werden daar 11.500 van de 20.000 dieren gedood. "Dit is een nieuwe extreme groei", aldus Daniela Freyer van dierenorganisatie Pro Wildlife.

Volgens Freyer houdt de Tanzaniaanse regering de cijfers achter zodat het lijkt alsof het land heel veel doet voor de olifanten en om zoveel mogelijk ontwikkelingshulp te krijgen. Het arme land krijgt van onder meer de Europese Unie miljoenen euro's ontwikkelingshulp in ruil voor bescherming van de olifanten.

Olifanten Tanzania massaal afgeslacht
Olifanten massaal afgeslacht in Tanzania (Foto: ANP)