FC Barcelona zonder moeite langs Real Sociedad

Zonder zich echt in te hoeven spannen heeft FC Barcelona drie belangrijke punten gepakt tegen Real Sociedad. Het spel van Barça was niet hoogstaand, maar was met 2-0 te sterk.

Na de 3-0 overwinning van FC Barcelona op Bayern München afgelopen woensdag, werd er vandaag opnieuw een spektakel verwacht. Maar de Catalanen leken het rustig aan te doen tegen Real Sociedad. De thuisploeg hield het tempo te laag, waardoor de ploeg van David Moyes makkelijk stand hield.

Het duurde lang voordat Barcelona op gang kwam. En daar was Luis Enrique verantwoordelijk voor. De oefenmeester wijzigde zijn elftal op meerdere posities in vergelijking met het duel tegen Bayern München en startte met een heel nieuw middenveld. Xavi Hernández, Rafinha en Javier Mascherano vormden het middenveld van Barcelona, omdat Andrés Iniesta, Sergio Busquets en Ivan Rakitic gespaard werden. Maar hierdoor liep het niet bij de koploper van de Primera División. De ploeg creëerde weinig kansen, maar had via Neymar de openingstreffer moeten maken. De Braziliaan kwam oog in oog met Sociedad-doelman Geronimo Rulli, maar verzuimde de voorsprong te openen.

Er moest dus was gebeuren bij de thuisploeg om de wedstrijd open te breken. Dat leek de Spaanse grootmacht zich in de tweede helft te realiseren. Binnen vijf minuten kreeg de ploeg een aantal goede mogelijkheden, maar Rulli bood knap redding. Niet veel later was het toch Barcelona dat op voorsprong kwam. Lionel Messi zag zijn voorzet richting de tweede paal worden verlengt door Sociedad-verdediger Mikel González, waarna Neymar de bal vrij kon binnen koppen.

Na de voorsprong nam Barcelona wat gas terug en leek het erop te vertrouwen dat een 1-0 voorsprong voldoende was om drie punten te pakken. Net als in de eerste helft lag het tempo te laag om Sociedad in moeilijkheden te brengen. Ook na het inbrengen van Iniesta en Busquets bleef het spel van de thuisploeg matig.

De bezoekers slaagden er echter niet in van de snipperdag van de Catalanen te profiteren. Sociedad kwam er niet aan te pas in Camp Nou en kwam nauwelijks in de buurt van Barcelona-doelman Claudio Bravo. David Moyes haalde een kwartier voor tijd de onzichtbare Carlos Vela naar de kant en bracht oud speler van Heerenveen Alfred Finnbogason binnen de lijnen.

Toch bleef een slotoffensief van Sociedad uit, want Pedro verdubbelde vijf minuten voor tijd de score en besliste hiermee de wedstrijd. Met een heerlijke omhaal schoot de Spanjaard de bal achter Rulli en trakteerde hij het publiek voor het eerst deze wedstrijd op een mooie actie.

Rafinha Alcantara (Barcelona) in duel met Mikel Bergara (Real Sociedad). (PRO SHOTS/Bagu Blanco)