Toch vast contract voor flexwerkers bij overheid

Vakbonden FNV en CNV zijn blij dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) flexmedewerkers die soms al vele jaren via een payrollconstructie bij de instantie werken nu alsnog in vaste dienst neemt. Dat meldde de vakbonden zaterdag.

Eerder bleek dat DUO 55 payrollers de wacht had aangezegd, zo meldde de NOS. Daarmee ging DUO in tegen het kabinetsbeleid. Later bleek minister Bussemaker van Onderwijs haar collega Asscher van Sociale Zaken alsnog te hebben beloofd dat zij toch een vaste baan krijgen.

"Goed nieuws en meer dan terecht", aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie. "De overheid moet als werkgever het goede voorbeeld geven." Bij FNV noemen ze het niet meer dan logisch dat de overheid zelf zijn afspraken nakomt. "Dat er überhaupt discussie over is, is eigenlijk al verbazingwekkend", benadrukt voorzitter Ton Heerts.

Per 1 juli veranderen de ontslagregels, die flexwerkers meer duidelijkheid en zekerheid zouden moeten bieden. Zo gaat de tijd waarna een vast contract moet worden aangeboden omlaag van drie naar twee jaar.

In de aanloop naar de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ziet CNV dat werkgevers op grote schaal hun flexmedewerkers naar huis sturen. Omdat die nu veelal na drie jaar worden geloosd was dat eigenlijk ook wel te verwachten.

Voortouw
"Opvallend daarbij is dat ons meldpunt ook signalen krijgt van werknemers die met een flexcontract bij de overheid worden weggestuurd", aldus Limmen. "Als het kabinet met de WWZ meer banen met zekerheid wil scheppen, dan zal de overheid daarin als werkgever het voortouw moeten nemen."

De FNV gaat er van uit dat andere overheidsinstanties het voorbeeld van DUO zullen volgen. "Het in vaste dienst nemen van payrollers en uitzendkrachten door de overheid is de enige juiste manier hoe de overheid zelf met zijn werknemers om moet gaan", meent de bond.

Bonden blij met vast contract flexwerkers DUO (foto: ANP)
Bonden blij met vast contract flexwerkers DUO (foto: ANP)