Ajax City moet trainingscomplex De Toekomst gaan vervangen

Ajax wil binnen tien jaar een nieuw trainingscomplex realiseren pal naast de Amsterdam ArenA. Het voornemen van de voetbaclub valt samen met plannen van de gemeente voor woningbouw in het gebied. Mogelijk wordt Ajax bij de grondtransactie eigenaar van de ArenA.

Het duurt nog even voordat begonnen kan gaan worden met bouwen, maar achter de schermen is Ajax bezig met plannen voor een hypermoderne accommodatie. Ajax City, een werknaam van de gemeente Ouder-Amstel, moet het huidige trainingscomplex De Toekomst gaan vervangen. Ajax heeft sinds 1996 het huidige trainingscomplex in gebruik. Ondanks diverse verbouwingen is De Toekomst aanzienlijk minder geavanceerd dan bijvoorbeeld het onderkomen van FC Barcelona, dat Ajax met veel interesse heeft bekeken. 

Het voornemen van Ajax voor een nieuwe accommodatie valt samen met plannen van de gemeenten Ouder-Amstel en Amsterdam. Beide gemeenten hebben onder de naam De Nieuwe Kern 4500 woningen gepland in het gebied rondom het stadion in Amsterdam Zuid-Oost. De Toekomst zal plaats moeten maken voor woningen en in ruil daarvoor claimt Ajax de ruimte pal naast de Arena voor Ajax City. Daartoe zullen Ajax en de gemeente Amsterdam met elkaar in onderhandeling moeten gaan. 

Amsterdam ArenA is voor 48 procent in handen van de gemeente Amsterdam. Ajax is voor dertien procent eigenaar van het stadion. De Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg (VVD) het gemeentelijke aandeel best betrekken in de onderhandelingen met Ajax. De gemeente wil namelijk diverse deelnemeningen afstoten. Als Ajax het gemeentelijke aandeel kan overnemen, heeft de club een meerderheidsbelang en kan de club jaarlijks miljoenen euro's besparen op de huur. 

Ajax heeft de laatste jaren weinig geld uitgegeven en de reserves flink opgebouwd. De club wil dat geld nu aanwenden voor Ajax City, om spelers te kunnen blijven opleiden en zo zijn voortbestaan van de club te waarborgen.