Liberia na ruim een jaar ebolavrij

Er heerst geen ebola meer in Liberia. Meer dan een jaar lang hield de ziekte het Afrikaanse land in zijn greep, maar nu zijn al 42 dagen lang geen nieuwe gevallen gemeld. Dat is het door de Wereldgezondheidsorganisatie vastgestelde criterium om een land 'ebolavrij' te verklaren.

Op 28 maart overleed de laatste vrouw met het gevreesde virus in een ziekenhuis in de hoofdstad van Liberia, Monrovia. Ze had het virus vermoedelijk opgelopen, doordat ze seks had met een man die de ziekte had overleefd. Sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen gemeld.

Om als land ebolavrij te zijn, moet twee keer de incubatietijd voor de ziekte, de tijd tussen besmetting en openbaring van de ziekte, sinds het laatste geval verstreken zijn. De incubatietijd van ebola is 21 dagen.

In Liberia zijn ruim 4600 mensen overleden aan de ziekte en ruim 10.000 mensen besmet. In Sierra Leone raakten meer mensen besmet, maar overleden er minder: ruim 12.000 om bijna 4000. Dat land is net als Guinee, waar ongeveer 2400 mensen stierven, nog niet ebolavrij.

Liberia na ruim een jaar ebolavrij
Liberia na ruim een jaar ebolavrij (Foto: ANP)