EU staakt betaling aan Roemenië vanwege corruptie

De Europese Unie heeft de betaling van een miljard euro aan Roemenië stopgezet vanwege verdenkingen van corruptie. Dat heeft de Roemeense premier Victor Ponta donderdag bekendgemaakt. De premier sprak van een 'enorm probleem'.

Het geld was bedoeld om een aantal projecten in Roemenië te financieren. Het Europese bureau voor fraudebestrijding (OLAF) heeft de zaak in onderzoek. De fraude zou onder meer hebben plaatsgevonden bij een watervoorzieningproject en bij diverse metroprojecten.

Ponta's regering treedt hard op tegen corruptie, maar toch blijft in Roemenië veel geld aan de strijkstok hangen. Vorig jaar werd de regering opgedragen beslag te leggen op 310 miljoen euro uit corruptiezaken, maar slechts een klein percentage hiervan is geïnd. Ponta denkt dat de oprichting van een nieuw agentschap tot betere resultaten zal leiden.

"We hopen een beter gemiddelde te halen, zoals de 45 procent die ze in Frankrijk halen", aldus de premier. "Ik heb nog nooit een land gezien waar honderd procent wordt teruggehaald."