Rechter: NSA verzamelt meer gegevens dan toegestaan

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verzamelt meer telefoongegevens van haar eigen burgers dan wettelijk is toegestaan. Dat heeft een federaal hof van beroep donderdag bepaald. Volgens het hof gaat de regering voorbij aan waar het Congres na de aanslagen van 11 september 2001 toestemming voor gaf.

Uit de documenten die klokkenluider Edward Snowden in 2013 lekte bleek dat de NSA de telefoon- en internetgegevens van miljoenen Amerikanen verzamelde, zonder dat die mensen ergens van worden verdacht.

De zaak was aangespannen door de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. Een lagere rechtbank had de zaak verworpen, maar dat was volgens de beroepsrechters een vergissing. De rechters willen de verzameling van telefoongegevens echter niet verbieden. Ze laten het aan het Congres over of en hoe de verzameling in de toekomst moet plaatsvinden.

"Gezien de nationale veiligheidsbelangen waar het hier om gaat, achten wij het verstandig om de tijd te nemen voor een debat in het Congres, dat het juridisch speelveld mogelijk drastisch zal veranderen", schreef rechter Gerald Lynch.