Duitsland en VS in gesprek over spionage

De Duitse en Amerikaanse regeringen zijn met elkaar in gesprek gegaan over de samenwerking van de veiligheidsdiensten van beide landen. Ze willen nieuwe afspraken maken over onder meer informatie-uitwisseling. Het is waarschijnlijk dat de twee partijen naar buiten treden met het nieuwe plan.

De samenwerking tussen de Amerikaanse NSA en Duitse BND is onder een vergrootglas gelegd, nadat bekend werd dat de Duitse dienst jarenlang de NSA had geholpen met het afluisteren van bevriende landen en ondernemingen. Vorig jaar kwam bovendien naar buiten dat er een spion van de NSA werkte bij de BND en dat de Amerikanen het mobieltje van bondskanselier Angela Merkel aftapten.

Gesprekken tussen de VS en Duitsland moeten leiden tot een nieuw document dat als grondslag dient voor de samenwerking tussen de BND en NSA. Peter Altmaier, het hoofd van de kanselarij, en Denis McDonough, stafchef van het Witte Huis, hebben volgens de krant Rheinische Post al maandenlang onderhandeld over zo'n document. Verwacht wordt dat de gesprekken de komende maanden concrete resultaten oplevert, maakt de krant op uit Duitse regeringsbronnen.

In het document zullen onder meer afspraken worden gemaakt over samenwerking in de satellietbasis Bad Aibling in Duitsland. Daarover was eerder ophef ontstaan, toen naar buiten kwam dat Duitsland niet alleen informatie over bondgenoten doorspeelde aan de NSA, maar ook zelf de onderschepte informatie analyseerde.

Duitsland en VS in gesprek over spionage
Duitsland en VS in gesprek over spionage (Foto: ANP)